Твоят час

Скоро ще стане една година откакто Иван Иванов от 68 СОУ е в трудностите на шахматните лабиринти. През тези месеци той опозна и бурната радост и горчивото разочарование, съмнението и увереността и още много емоции, за които, ние възрастните, не можем да си дадем ясна сметка, но посрещаме с увереността, че създават в него рицарско благородство и желание за успехи, постигнати със смелост и труд.

Малкият Иванчо започна сериозната си шахматна подготовка на 01.12.2010 година и без никакво отлагане беше включен в тежкия състезателен календар. В своите партии и в тренировките той демонстрира ясно вкус към агресивна и безкомпромисна игра, в която има много риск, но и много шахматна красота. Усилията, които Иван положи, и дълбоката мотивираност за победа много скоро му донесоха и първите успехи.

Още на 23.01.2011 г. той спечели първия си медал. От турнира на ЦСКА той си тръгна с бронзов медал и само липсата на опит го раздели със златото в последния кръг.

Желанието му да се докаже сред децата, които правят първите си стъпки в шахмата, беше отложено с шесто място от „Купата на слона“ при осем годишните и още един бронзов медал от турнир на ЦСКА, проведен на 27.03.2011г.

Макар и без медал, началото на месец април донесе значим успех на Иванчо: седмо място на Държавното индивидуално първенство по шахмат в Пловдив. Единствените загуби, които той допусна, бяха от опитните му противници, заели първите три места.

Месец май определено бе „месецът на Иванчо“. В рамките на няколко седмици той последователно спечели три златни медала.

08.05.11 г. – златен медал от турнира на ЦСКА.

14.05.11 г. – златен медал от турнира на „Рицар“.

28-29.05.11  - златен медал от Детски турнир Купа Тримонциум.

През следващите месеци Иван направи първите си стъпки в турнирите за възрастни и в международните детски състезания. На открития мъжки турнир в Тетевен (13.08 - 21.08) той спечели три точки, което е ясен знак за качествата на един малък шахматист. Той участва и в международния открит фестивал на училищните шампиони „Надеждите на света“ (21.06 - 29.06), както и на Европейското индивидуално първенство за деца в Албена (11.09 – 20.09). Албена – преди началото на поредния кръг.

Пред малкия Иван стоят много и тежки усилия. За успеха на едно дете обаче са нужни три неща: лични качества; родители с усет и такт, които не смесват  своите очаквания с характера на детето; амбициозен и търпелив треньор. Иван притежава и трите. Нека да му пожелаем:  „На добър час“

 

Георги Николов