Твоят час

ДАЙТЕ ИМ КРИЛА”

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ДНИ НА ПРИОБЩАВАНЕТО 2018”

Училищният екип на 68.СУ се включва в Националната кампания „Дайте им крила”

-Участие в конкурса на тема ”На крилата моята мечта”  с рисунки, снимки или колажи на детските мечти с кратко описание към тях. 

- За краен срок на участие определяме 14 май 2018г..

- На 14 май  понеделник в часа на класа ще се извърши представяне на участниците с техните проекти и се провежда разговор – дискусия по темата.

- Работите на децата ще бъдат предадени на координатора за изпращането им в националния конкурс.

- В рамките на кампанията по предложение на желаещите класни ръководители да се организират срещи  с родители, които да разкажат за своите професии пред класа или да бъдат реализирани посещения във фирмата или работното място на родителите.

- Като част от кампанията са подготвени ’10 съвета как да подкрепим училището”

10 съвета, с които да ви вдъхновим да подадете ръка на някое училище. 

1. Ако искате да покажете на децата своята професия или бизнес, свържете се с местното училище и поканете децата да дойдат на Вашето работно място. Подгответе кратко представяне на дейността си и помогнете на учениците, заедно с учител от съответната научна област, да свържат видяното с учебните предмети, които изучават в училище. Така ще помогнете на учениците да разберат защо е важно да ходят на училище.
2. Ако имате лична кауза от обществено значение като опазване на горите, грижа за бездомни животни или помагате на хора в беда, разкажете за нея на децата в часа на класния. Така, те не само ще се запознаят с проблема, но ще могат да оценят и ролята на доброволците и радостта от това да даряваш и помагаш с труд.
3. Ако сте запален по дадена тема като здравословно хранене, живота на Марс или немска класическа философия, разкажете на децата за вашата страст. Така, освен че ще научат нещо ново, децата ще могат да се замислят за своите интереси и как хобитата разширяват кръгозора ни.
4. Ако имате идея как да подобрите средата в училище, инициирайте или се включете в кампания за набиране на средства за нуждите на училището. Децата с радост ще участват. Така, освен че в училището ще се случи нещо хубаво, децата ще се научат на работят в екип, да планират и да носят отговорност за общото начинание.
5. Ако дворът на училището не ви се струва достатъчно приветлив, организирайте родителите, децата и всички, които искат да се включат, в почистването и облагородяването на мястото, където децата играят. Освен че дворът ще стане едно по-безопасно и красиво място, децата ще разберат на практика какво означава поговорката „Сговорна дружина, планина повдига“.
6. Ако смятате, че родителите на вашия клас не се познават достатъчно и не работят като едно цяло, организирайте неформална среща, на която да се опознаят. Можете да направите обща разходка в парка и да поиграете заедно. Така, родителите ще се видят в друга светлина и ще имат възможност да изградят по-голямо доверие помежду си, а същото се отнася и за децата.
7. Ако смятате, че децата нямат достатъчно практически занимания в час, организирайте урок извън училището с помощта на специалист от съответната област. Посещението при ветеринаря, например, би помогнало на децата освен да научат много по биологията, така и да разберат, че грижата за домашните любимци е преди всичко голяма отговорност, а след това игра и забавление.
8. Ако имате експертиза в някоя област, например писане на проекти, счетоводство или правни консултации, предложете на директора своето съдействие. Така, освен че ще помогнете на училището да подобри своето управление, ще дадете пример на децата, че много ценни неща се случват благодарение на доброволния труд на хората.
9. Ако обичате животните и искате да предадете тази любов на децата, инициирайте празник на домашните любимци. Децата с радост ще покажат своите домашни любимци и ще се запознаят с тези на съучениците си. Така, освен че ще покажат любовта си към животните, децата ще намерят нови теми за разговори и ще преоткрият някои от съучениците си. 
10. Ако имате усещането, че някое дете от класа се чувства изолирано или не е в най-добрия период от живота си, проучете силните му страни и организирайте събитие, където да може да се изяви. Така освен, че ще го накарате да се почувства подкрепено, ще дадете пример на децата как да се грижат един за друг.

 

                                               ДАЙТЕ ИМ КРИЛА ! ПОДАЙТЕ РЪКА !

-          РАЗКАЖЕТЕ  ЗА СВОЯТА ПРОФЕСИЯ , СПОДЕЛЕТЕ ЗА СВОЯТА КАУЗА,ИДЕТЕ НА РАЗХОДКА ЗАЕДНО , ВИЖТЕ ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО – АКО ИСКАТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ НЕЩО – НАПРАВЕТЕ ГО!  ОГЛЕДАЙТЕ СЕ – ИЗБЕРЕТЕ – ДАЙТЕ НА НЯКОГО КРИЛА!

Координатор на екипите в 68.СУ  - госпожа Мими Гатева .Потърсете я!